Transport hulpgoederen Oekraïne vanuit de NH gemeente Rouveen Staphorst

Tijdens het laatste overleg van 31 mei  is er melding gemaakt dat we nog ruimte over hadden in de trailer die 13 juni richting Oekraïne zou gaan. Echter in de laatste week hebben we met het geld van de donaties en met de opbrengst van de laatste extra collecte voor Oekraïne in de NH kerk in Rouveen nog behoorlijk veel voedsel kunnen inkopen. Lijntjes die we gelegd hadden boden plotseling extra pallets met eten aan. Uiteindelijk hebben we meer ontvangen dan we konden laden waardoor er keuzes gemaakt moesten worden. Om een beeld te geven van wat er zoal geladen is: 100 nieuwe stapelstoelen via Marktplaats, 10 inklapbare tafels via Marktplaats, 1 pallet vol macaroni ingekocht via Boni, 1 pallet vol pastasaus via Marktplaats, 40 zakken á 20kg zeeppoeder, 9 dozen á 4,4 kg zeep, slaapzakken, veldbedden en wandelschoenen ingekocht via een online veiling, bedden met matrassen, kleding, 1 pallet met ontbijtkoeken, liga’s, muesli  b’tween repen, maandverband, 4 pallets met melk, pannenkoekenmix, Gelderse worst, suiker, zout, soep, ontbijtpap en havermout ingekocht via Lidl, 1 pallet met toiletpapier (ontvangen via een sponsor), 2 pallets met aardappelen en 2 pallets met uien, aangeboden vanuit de polder, 5 gratis pallets met eten van HAK en van een andere leverancier nog eens 6 gratis pallets met voedsel, een aantal dozen met bijbels en jeugdboeken in de Oekraïense taal, etc., etc.

Via ons netwerk hebben we contact met een pastor van een kerk in Khmelnitsky centraal in Oekraïne. Deze heeft ons in contact gebracht met een manager van het distributiecentrum in Lublin en een Nederlandse chauffeur die vrijwillig transporten van Polen naar Oekraïne verzorgt met zijn eigen vrachtauto. Onze chauffeur kent vanuit zijn netwerk weer de Nederlandse chauffeur. Er zijn vooraf meerdere contacten geweest met de betrokkenen waardoor er een vertrouwensband is ontstaan en we de goederen met een gerust hart laten vertrekken.

Maandagochtend 13 juni zijn de 2 personen met de vrachtauto vertrokken naar een distributiecentrum in Lublin waar de goederen gelost worden. Samen met o.a. een aantal leden van de werkgroep hebben we om 05.00 uur een paar toepasselijke teksten uit de bijbel gelezen en na het gezamenlijk gebed, waar een zegen op dit project is gevraagd, hebben we de beide mannen uitgezwaaid.

Via Polar Steps hebben we d.m.v. foto’s de reis kunnen volgen. Zo wisten we ook wanneer ze de grenzen over gingen en waren we ‘erbij’ toen ze dinsdag aankwamen in Lublin in Polen nabij de grens met Oekraïne.

In Lublin kwamen ze aan bij de grote loods. Gelukkig was er een heftruck aanwezig. Samen met goede hulp daar hebben ze met veel plezier de lading kunnen lossen. Daar werd ook bevestigd dat elk hoekje van de trailer was gebruikt om zoveel mogelijk materialen te leveren.
Ook de Nederlandse chauffeur kwam na een poosje opdagen en met hem hebben ze een goede ontmoeting gehad. Hij is het waardevolle contact wat op ons pad kwam. We hebben ook veel aan hem gehad voor het logistieke proces van dit transport. Hij is ook degene die het transport van logistiek centrum in Lublin naar de kerk in Khmelnitsky hoopt uit te voeren binnen een aantal dagen. Omdat dieselolie voor de vrachtwagen in Polen en Oekraïne schaars en duur is geworden, hebben we een donatie gedaan zodat voor het transport naar de Oekraïne dieselolie gekocht kon worden.

Na het lossen is de truck met de beide mannen weer terug gereden en zijn ze op donderdag weer veilig in onze gemeente teruggekeerd.

Veel werk is gedaan wat zonder de donaties, beschikbaar stellen van materiaal, transportmogelijkheden, inzet van vrijwilligers en bovenal Gods zegen niet mogelijk is. Onze dank daarvoor.

Namens de werkgroep NH Rouveen Staphorst